poniedziałek, 25 lipca 2011

Witamina B w walce z skutkami starzenia się organizmu

W skład witamin z grupy B wchodzi kilkanaście związków i wszystkie one mają wpływ na organizm. Skutki niedoboru Wit. B w organizmie mogą być bardzo poważne.

Witaminy z grupy B wpływają na spowolnienie procesu starzenia się organizmu. Trzy są szczególnie aktywne. Należą do nich Wit. B12, B6 i kwas foliowy.

Stwierdzono, iż Wit. B12 jest najważniejszym składnikiem diety a poziom jej spada znacznie z wiekiem. Niedobory tej witaminy występują u osób powyżej 65 roku życia aż w 20%. Wiadomym jest że Wit B12 upośledza sprawność intelektualną. Niedobór jej narasta latami, często jego wynikiem są zaburzenia w działaniu mózgu i tkanki nerwowej. Nawet niewielki deficyt Wit B12 wywołuje zaburzenia neurologiczne i demencję. Wit B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego jak ryby, drób, mięso, nabiał. Na uzupełnienie Wit B12 powinni być uczuleni więc szczególnie wegetarianie i osoby spożywające małe ilości potraw mięsnych.

Wit. B12 należy brać już od 50 roku życia. Stwierdzono, iż zadawalające rezultaty daje przyjmowanie dawki ok. 0,5 – 1 mg dziennie. Jest ona nieszkodliwa, gdyż nie wykazuje żadnej toksyczności a co za tym idzie nie można jej przedawkować. Niedobór Wit B12 może również powodować niedokrwistość złośliwą. Przyczyną jej jest występowanie przeciwciał, które blokują wydzielanie białka wiążącego Wit B12 w żołądku. Należy wtedy bezzwłocznie podjąć leczenie, nieodzowne jest podawanie dużych dawek witaminy w zastrzykach lub doustnych preparatach, koniecznie pod kontrolą lekarską.

Kolejną witaminą z grupy B jest kwas foliowy. Zachowanie młodości jest możliwe tylko wtedy gdy zapewniona jest odpowiednia dawka tej witaminy. Kwas foliowy podobnie jak Wit B12 pomaga utrzymać sprawność intelektualną, zapobiega depresjom a nawet leczy je, wykazuje przy tym działanie przeciwnowotworowe. Dawki od 0,4 – 1 mg kwasu foliowego dziennie chronią organizm przed zawałem serca, zaburzeniami psychicznymi czy udarem mózgu. Uważa się że homocysteina – proteina krążąca we krwi wskazuje najlepiej zagrożenie chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jej wysoki poziom jest zagrożeniem dla organizmu. Wszystkie trzy witaminy z grupy B wpływają na aktywność enzymów kontrolujących poziom homocysteiny we krwi a więc niedobór tych witamin odbija się na wzroście jej aktywności a w efekcie doprowadzić to może do zablokowania naczyń tętniczych. Stwierdzono, iż nawet najmniejsze dawki Wit. B powodują prawie natychmiastowe usunięcie homocysteiny z organizmu. Tak więc mniejsze stężenie homocysteiny we krwi to mniejsze ryzyko chorób tętnic.

Kwas foliowy pomaga zachować prawidłową sprawność intelektualną. Zaburzenia pamięci, depresja, demencja występują u osób z niskim poziomem kwasu foliowego. Częste objawy niedoboru kwasu foliowego to brak koncentracji czy niestabilność emocjonalna. Stwierdzono, iż prawidłowy poziom kwasu foliowego obniża poziom homocysteiny we krwi a ta uważana jest przecież za neurotoksynę powodującą liczne uszkodzenia w tkance mózgowej. Kwas foliowy występuje w fasoli, szpinaku, owocach cytrusowych. I uwaga, osoby, które przyjmują przez dłuższy okres czasu antybiotyki względnie leki na nadkwasotę mają obniżoną zdolność wchłaniania kwasu foliowego.

A jak Wit B6 pomaga w walce ze starością?

Objawy niedoboru to spadek odporności organizmu, osłabienie zdolności intelektualnych, choroby serca, infekcje lub nowotwory. W przypadku niedoboru Wit B6 następuje zmniejszenie produkcji komórek T, komórek T-helper i przeciwciał, które są podstawowymi składnikami systemu immunologicznego. Już w wieku 40 lat obserwuje się zmniejszenie poziomu Wit B6 co jest związane ze zmniejszonym jej wchłanianiem z przewodu pokarmowego.

Wita. B6 to broń przeciwko homocysteinie. Kwas foliowy steruje jednym z enzymów unieczynniających homocysteinę a Wit. B6 uczynnia drugi enzym o bardzo podobnym działaniu. Razem stanowią skuteczny czynnik chroniący naczynia krwionośne.

Prowadzone są badania nad skutecznością Wit. B6 w walce ze starczymi zespołami otępiennymi.

Wit B6 występuje w owocach morza, orzechach, bananach, suszonych śliwkach, produktach pełnoziarnistych.

Najbezpieczniejszą dawką jest przyjmowanie 50 mg na dobę. Dawka powyżej 200 mg może wywoływać zaburzenia neurologiczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz