poniedziałek, 5 września 2011

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C - to organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.
Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu każdego człowieka. Bierze udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Wpływa również na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Zalecane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi 45 do 90 mg na dobę.
Skutkiem niedoboru witaminy C mogą być: szkorbut, krwawe wybroczyny, rozpulchnienie dziąseł, złe gojenie i odnawianie się ran, zmiany w zębach, bolesność stawów, mięśni, osłabienie, utrata apetytu, depresja, osteoporoza, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne, schorzenia żołądka, czy też trudności w leczeniu zakażeń.
Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, biegunki, wymioty, wysypkę skórną, może również obniżać odporność organizmu.
Stosowanie natomiast wyższych dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu.
Źródłem pożywienia witaminy C są owoce i warzywa. Szczególnie dużo witaminy C mają warzywa zielonoliściaste.
Dużo witaminy C mają acerola, gwajawa, winogrona, papryka czerwona i zielona, koper ogrodowy, owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe takie jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, truskawki, jagody czarnego bzu. Witamina C występuje też w kapuście, kalafiorach, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, szparagach, jabłkach, pomidorach, karczochach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz