poniedziałek, 12 września 2011

Krzem

Skrzyp polny to naturalne źródło krzemu.
W latach siedemdziesiątych XX wieku prowadzono badania na Uniwersytecie w Kolumbii w USA a wykazały one ogromne znaczenie życiowe krzemu dla organizmów. Prowadzono również szerokie badania w ZSRR w Ośrodku Badawczym Związków Krzemu. Jego kierownik Wronkow stwierdził, iż żadna materia żywa ani żaden organizm nie może funkcjonować bez związków krzemu.
Krzem to jeden z najpowszechniejszych pierwiastków występujących w przyrodzie. Jego stężenie w skorupie ziemskiej wynosi 27,5 % i po tlenie to najbardziej rozpowszechniony pierwiastek.
W organiźmie najwięcej krzemu jest w aorcie, kościach oraz macicy. Jego ilość maleje jednak wraz z wiekiem. Również chorzy na cukrzycę mają obniżony poziom krzemu.
Krzem poprawia kondycję tkanki łącznej, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry i poprawia wygląd skóry, usuwa stany zapalne żołądka i pęcherza moczowego, przeciwdziała krwawieniu dziąseł. Krzem pełni niezwykle ważną pomoc w długotrwałym leczeniu wszelkich chorób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz