czwartek, 8 września 2011

Żelazo

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dorosłego człowieka wynosi około 12 miligramów, natomiast kobiety potrzebują go więcej z uwagi na straty żelaza podczas miesiączkowania. W zależności od indywidualnego ubytku krwi organizm wymaga nawet do 25 miligramów.
Lekceważenie sygnałów niedoboru żelaza może prowadzić do niedokrwistości czyli anemii.
Brak czy niedobór żelaza może objawiać się znużeniem, trudnością z koncentracją, osłabieniem popędu seksualnego, trudnościami z oddychaniem, zaparciami, bladością skóry, wypadaniem włosów jak również mrowieniem w stopach.
Dużo żelaza zawierają takie produkty jak: małże, ryby, grzyby, wątróbka, orzechy, suszone owoce, chleb pełnoziarnisty, ziemniaki, kalafior, marchew, brokuły, pomidory.
Żelazo zaopatruje komórki w tlen, zapewnia prawidłowe działanie enzymów, prawidłową czynność serca oraz wspomaga układ odpornościowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz