Witamina K to grupa związków nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast dobrze rozpuszczalnych w tłuszczach.
Do tej grupy należą Witamina K1 czyli fitomenadion, K2 menachinon, K3 menadion.
Witamina K1 jest pozyskiwana z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, witamina K3 jest syntetyzowana czyli produkowana jest sztucznie.
Witamina K to przede wszystkim zapewnienie prawidłowej krzepliwości krwi.
Dzięki temu zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, jak również zmniejsza krwawienie miesiączkowe.
Reguluje ona wytwarzanie protrombiny - białka osocza krwi, biorącego udział w zespole procesów, które zapobiegają krwawieniom w przypadkach zranień i wszelkiego rodzaju uszkodzeniach naczyń krwionośnych.
Badania wskazują, iż witamina K jest pomocna w gospodarce wapniowej oraz mineralizacji tkanek.
Prowadzone są szeroko badania nad rolą tej witaminy w hamowaniu nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, woreczka żółciowego, wątroby, nerek, żołądka. Stwierdzono że witamina ta w znacznym stopniu ogranicza rozwój nowotworu.
Jeśli chodzi o niedobór witaminy K to jest on rzadki ponieważ organizm wytwarza ją sam za pomocą mikroorganizmów znajdujących się w jelicie cienkim. Duża zawartość jest w zielonolistnych warzywach. W przypadku kuracji antybiotykowej może również wystąpić jej niedobór, a jest on spowodowany osłabieniem bakterii przewodu pokarmowego produkującego tę witaminę.
Zbyt niska ilość witaminy K może powodować zapalenia jelita, biegunkę, celiakię. Większe dawki witaminy należy spożywać przez osoby mające krwawienia z nosa.
Witamina K nie jest toksyczna ale nadmiar może powodować rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, uczucie gorąca, poty, natomiast u niemowląt może wywołać żółtaczkę i uszkodzenie tkanki mózgowej.
Występowanie: brokuły, sałata rzepa, szpinak, kapusta, lucerna, morszczyn, owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, jajka, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy, tran z wątroby ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz