wtorek, 6 września 2011

Witamina H

Pod względem chemicznym biotyna składa się z dwóch pierścieni - tiofenolowego i imidazolowego oraz łańcucha bocznego kwasu walerianowego. Wolna biotyna to biała, krystaliczna substancja, która jest rozpuszczalna w wodzie i w alkoholu, natomiast słabo rozpuszcza się w chloroformie, eterze etylowym oraz eterze naftowym. Krystalizuje w postaci dużych igieł o temp. topnienia 230 stopni Celsjusza.
Biotyna jet odporna na ogrzewanie i na działanie kwasów i zasad,a więc obróbka kulinarna nie wpływa na zawartość witaminy.


Witamina H występuje w produktach spożywczych w stanie wolnym oraz związanym z białkami. W wolnej postaci występuje w mleku oraz warzywach, w związanej w mięsie i drożdżach.
Dużo biotyny znajduje się w drożdżach, nerkach, wątrobie,trzustce i nadnerczach.
Produktami bogatymi w biotynę są: wątróbka, mąka sojowa, żółtka jaj, orzechy ziemne i włoskie, migdały, sardynki, grzyby, ryż. Niską zawartość biotyny mają owoce,warzywa oraz mleko.
Witamina H wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów, uczestniczy wraz z witaminą K w syntezie protrombiny, bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych.

Skutkiem niedoboru może być łuszczycowa zmiana skóry na dłoniach, nogach, ramionach, przebarwienie skóry i błon śluzowych, podwyższenie poziomu cholesterolu,barników żółciowych we krwi, osłabienie, bóle mięśniowe.

Nie określono natomiast toksycznego wpływu biotyny na organizm ludzki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz